Κιρσοί

Οι κιρσοί είναι διατεταμένες ψηλαφητές ελικοειδής φλέβες μεγαλύτερες των 3 χιλιοστών που δεν αλλάζουν το χρώμα στο υπερκείμενο δέρμα.

Πρακτικά εμφανίζονται ως μπλε διογκώσεις του δέρματος με μεγάλη ποικιλία σχηματισμών

Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του κάτω άκρου κυρίως όμως κάτωθεν του γόνατος.

Είναι έκφραση της παθολογικής αιματικής ροής που υπάρχει εντός αυτών καθώς οι βαλβίδες που υπάρχουν στο αυλό των φλεβών είναι κατεστραμμένες με αποτέλεσμα τη φλεβική παλινδρόμηση που προκαλεί φλεβική υπέρταση κ μεγέθυνση στη φλέβα.

Εκτός του αισθητικού προβλήματος που δημιουργούν, η παθολογική ροη εντός αυτών με τη πάροδο του χρόνου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, όπως αλλαγή στο χρώμα κ σύσταση του δέρματος των κάτω άκρων έως τις προχωρημένες μορφές που εκφράζεται με τη παρουσία ελκών.

Πώς δημιουργούνται οι κιρσοί;

κιρσοι

Οι αρτηρίες όπως είναι γνωστό μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σε κάθε μέρος του σώματος, ενώ οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα προς την καρδιά.

Ενώ στο αρτηριακό δίκτυο το αίμα έχει πίεση λόγο της καρδιακής λειτουργιάς, στις φλέβες δεν υπάρχει οπότε οι φλέβες των ποδιών πρέπει να εργαστούν ενάντια στη βαρύτητα για να επιστρέψει το αίμα προς την καρδιά.

Για να εξουδετερωθεί η επίδραση της βαρύτητας, υπάρχουν βαλβίδες μέσα στον αυλό της φλέβας. Αρχικά οι βαλβίδες ανοίγουν για να επιτρέψουν στο αίμα να ρέει προς τα άνω, προς την καρδιά, και στη συνέχεια κλείνουν για να το αποτρέψει από το να ρέει προς τα πίσω.

Αυτό γίνεται τμηματικά και συγχρονισμένα με τη βοήθεια της λειτουργιάς των μυών των κάτω άκρων την επονομαζόμενη μυοσκελετική αντλία.

Όταν υπάρχουν κιρσοί οι βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά. Αυτό επιτρέπει στο αίμα να ρέει προς τα πίσω (φλεβική παλινδρόμηση), αυξάνοντας την φλεβική πίεση και τη συγκέντρωση του αίματος στην φλέβα που προκαλεί τη μεγέθυνση της.

Ποια είναι τα αιτία;

Οι κιρσοί είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 40% των γυναικών και 25% των ανδρών ηλικίας 40-49 ετών και το 70% των γυναικών και 45% των ανδρών ηλικίας 60-69 ετών πάσχουν από κάποια μορφή φλεβικής ανεπάρκειας. Αυτό είναι σχεδόν πάντα λόγω γενετικής προδιάθεσης.

Εμφανίζονται συνήθως αρχικά μετά την εφηβεία και επιδεινώνονται με το χρόνο, ιδιαίτερα μετα την εγκυμοσύνη και τις ορμονικές αλλαγές.

Άλλοι παράγοντες είναι η ηλικία, η παρατεταμένη ορθοστασία, η παχυσαρκία, ορμονική θεραπεία και το τραύμα του ποδιού.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Εκτός από την αντιαισθητική όψη, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Πόνος και ποδιά κουρασμένα και βαριά.
  • Κάψιμο, φαγούρα.
  • Οίδημα, μούδιασμα, κράμπες.
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ( υπέρχρωση ) και στη σύσταση του αφυδατωμένο και σκληρό (λιποδερματοσκλήρυνση ). Αυτό γίνεται με τη πάροδο του χρόνου και παρουσιάζεται με το καφέ χρώμα που παίρνει το δέρμα κάτωθεν του γόνατος και τη παρουσία ελκών σε ακόμη πιο προχωρημένα σταδία.

Επιπλοκές

Οι κιρσοί συνήθως δεν δημιουργούν σοβαρές επιπλοκές καθώς αφορούν το επιπολής (επιφανειακό) φλεβικό δίκτυο.

Η πιο σοβαρή αυτών είναι η θρόμβωση των κιρσών (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα). Παρουσιάζεται ως μια περιοχή στο δέρμα ορατή στο γυμνό μάτι σκληρή επώδυνη εξέρυθρη που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα μονό όταν είναι κοντά στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο καθώς υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει ο θρόμβος σ αυτό και να προκαλέσει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση με αυξημένο πλέον κίνδυνο για πνευμονική εμβολή.

Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό ότι κιρσοί ως γνωστό είναι στάδιο της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας με εξελικτική πορεία στο πέρασμα του χρόνου.

Σπάνια παραμένει ως είναι αν δεν θεραπευτεί, συνήθως χειροτερεύει φτάνοντας στα επόμενα σταδία των αλλαγών στο χρώμα, σύσταση, ατροφία, εξελκώσεων του δέρματος

Διάγνωση

Αρχικά γίνεται με την κλινική εξέταση των κάτω άκρων.

Η επισκοπή αυτών μπορεί να αναγνωρίσει την παρουσία ευρυαγγειών, κιρσών, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, σκλήρυνση και αφυδάτωση αυτού καθώς και παρουσία ελκών οπότε και να σταδιοποιήσει τη βαρύτητα της φλεβικής νόσου.

Στη συνέχεια η εξέταση περιλαμβάνει απαραιτήτως εξέταση με υπέρηχο ( triplex ) που ελέγχει με ακρίβεια τόσο το επιπολής όσο και εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο και μας δίνει την ακριβή, ολοκληρωμένη εικόνα του φλεβικού δικτύου που μας οδηγεί στην επιλογή της καλύτερης θεραπείας, προσαρμοσμένης στο πρόβλημα του κάθε ασθενή.

Πρόληψη

Όλες οι λύσεις, πρακτικές που βελτιώνουν τη φλεβική κυκλοφορία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτικά μέτρα.

Καθημερινή άσκηση με βάδισμα

Η βάδιση θέτει σε λειτουργία τη μυοσκελετική αντλία των κάτω άκρων λειτουργία απαραίτητη για την επιστροφή του αίματος στη καρδία και την αποφυγή στάσης του αίματος στα κάτω άκρα που ευθύνεται για τη παρουσία οιδημάτων και εμφάνιση κιρσών σε αυτά.

Εάν υπάρχει αναπόφευκτα καθιστική ζωή (εργασιακό υπερβάλλον ) καλό είναι να γίνονται συχνά ασκήσεις όπως ανασήκωση των ποδιών στις άκρες των δακτύλων προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τους μυς της κνήμης και την φλεβική επαναφορά.

Κάτω άκρα σε ανάρροπη θέση

Ενώ είμαστε κλινήρης, τοποθετούμε ένα μαξιλάρι στην οπίσθια επιφάνεια των γαμπών, σηκώνοντας έτσι τα ποδιά μας ελαφρώς ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα βοηθώντας έτσι τη φλεβική επαναφορά και τη βελτίωση των συμπτωμάτων, οιδήματος και αίσθημα βάρους.

Χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης

Οι παραπάνω κάλτσες όταν έχουν συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό κατόπιν εξέτασης κ έλεγχου με υπέρηχους βελτιώνουν τη συμπτωματολογία και επιβραδύνουν τη νόσο καθώς εξασκώντας εξωτερική πίεση βοηθούν τη φλεβική κυκλοφορία .

Για κάθε ασθενή υπάρχει και η ανάλογη κάλτσα (μέγεθος , βαθμός πίεσης και ύψος που φτάνει στο άκρο).

Η σωστή επιλογή αυτής είναι αρμοδιότητα του θεράποντος ιατρού καθώς είναι σε θέση να σταδιοποιήσει τη φλεβική νόσο και να προτείνει τη κατάλληλη κάλτσα.

Οι κάλτσες πρέπει να εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πριν σηκωθεί ο ασθενής απ’ το κρεβάτι και για όσο διάστημα παραμένει περιπατητικός εφόσον πρόκειται για περίπτωση φλεβικής ανεπάρκειας κ όχι για άλλη νοσο.

Τα παραπάνω μέτρα βοηθούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη βελτίωση της φλεβικής ανεπαρκείας δεν μπορούν όμως να παρέμβουν στο πιο σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα, την κληρονομικότητα.

Θεραπεία

Είμαστε ικανοί στο ιατρείο η με συμβεβλημένες κλινικές να σας προσφέρουμε τη πλήρη γκάμα των δυνατών θεραπευτικών επιλογών, νέων και κλασσικών με απολυτή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Αυτές είναι: