Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι η μόνιμη, εντοπισμένη διάταση που περιλαμβάνει και τα 3 στρώματα του τοιχώματος των αγγείων και χαρακτηρίζεται από αύξηση, μεγαλύτερης του 50% της διαμέτρου, συγκριτικά με την αναμενόμενη.

Μπορεί να επηρεαστούν όλες τις αρτηρίες του σώματος. Πιο συχνά όμως η αορτή, οι λαγόνιες, οι μηριαίες οι ιγνυακές και στη κοιλιακή χώρα η σπληνική, νεφρικές και άνω μεσεντεριος αρτηρία. Πιο σπάνια επηρεάζονται οι καρωτίδες, υποκλείδιες αρτηρίες η σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος.

Συγκεκριμένα εδώ αναφερόμαστε για το τμήμα της αορτής που βρίσκεται στη κοιλιακή χώρα. Στο τμήμα αυτό βρίσκονται το 90% περίπου των ανευρυσμάτων που αφορούν την αορτή.

Η αορτή ως γνωστό είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος που ξενικά από τη καρδιά περνάει στο θώρακα μετά κοιλιά και στο κάτω μέρος αυτής διακλαδίζεται για να αιματώσει τα κάτω άκρα. Σ όλο το μήκος βέβαια δίνει κλάδους (αρτηρίες) προκειμένου να αιματωθεί το σώμα μας (κεφάλι άνω άκρα κλπ.).

Η φυσιολογική διάμετρος της κοιλιακής αορτής είναι γύρω στα 2 εκατοστά.

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Συχνότητα

  • Βρίσκεται στο 3-6% του γενικού πληθυσμού.
  • Ηλικίας 65 έως 74 ετών.
  • Συχνότερα σε άνδρες.

Παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών
  • Άνδρες
  • Κάπνισμα
  • Οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων

Αιτίες

Η πιο συχνή αιτία του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι η αθηροσκλήρωση.

Άλλες αιτίες αρκετά πιο σπάνιες είναι τραύμα στο παρελθόν και λοίμωξη.

Φυσική εξέλιξη της νόσου

Είναι η σταδιακή αύξηση της διαμέτρου και η λέπτυνση του τοιχώματος του ανευρύσματος με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ρήξης.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του ανευρύσματος και πιο γρήγορη η ανάπτυξη του, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος ρήξης.

Η ρήξη ενός ανευρύσματος της κοιλιακής χώρας είναι σοβαρότατο γεγονός που πολλές φορές οδηγεί στο θάνατο τον ασθενή ακόμα και αν προλάβει να φτάσει στη χειρουργική αίθουσα.

Συμπτωματολογία

Συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα.

Βρίσκονται τυχαία τις περισσότερες φορές που ο ασθενής έχει επισκεφτεί ιατρούς άλλης ειδικότητας για άλλο πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί κ έχει ζητηθεί απεικονιστικός έλεγχος της κοιλίας

Αν υπάρχει συμπτωματολογία αυτή είναι να αισθανόμαστε παλμούς στη κοιλιά και πόνο, κυρίως απ τα πιεστικά φαινόμενα που ασκεί η ανευρυσματική αορτή για γύρω όργανα.

Ξαφνικός και δυνατός πόνος μπορεί να σημαίνει κ ρήξη του ανευρύσματος ειδικά αν συνυπάρχει αδυναμία, απώλεια των αισθήσεων.

Όλα τα ανεύρυσμα έχουν θρόμβο αίματος στο εσωτερικό τους. Απ το θρόμβο μπορεί να αποκολληθούν μικρά κομματάκια (εμβολα) και με τη ροη του αίματος να πάνε και να αποφράξουν μικρότερες αρτηρίες στα κάτω άκρα. πολλές φορές στα δάκτυλα με αποτέλεσμα αυτά να πονούν και να έχουν μικρά μπλε σημάδια (σύνδρομο κυανών δακτύλων).

Διάγνωση

Ανεύρυσμα Κοιλιακής ΑορτήςΜε τη ψηλάφηση κοιλίας.

Εξέταση που έχει πολλούς περιορισμούς καθώς ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι αδύνατος και το ανεύρυσμα σχετικά μεγάλο.

Στο 75% των περιπτώσεων γίνεται τυχαία, από διαγνωστικές εξετάσεις, (ακτινογραφία, υπερηχογράφημα , αξονική κοιλίας) που πραγματοποιούνται αναζητώντας άλλα παθολογικά ευρήματα.

Το υπερηχογράφημα κοιλίας είναι η πιο απλή εξέταση που μπορεί να μας διαγνώσει το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Η αξονική και μαγνητική αγγειογραφία βοηθάει ακόμα περισσότερο δίνοντας περισσότερες πληροφορίες ειδικά όταν πρέπει να προγραμματιστεί χειρουργική αποκατάσταση.

Θεραπεία

Πρέπει να έχει στόχο να αποτρέψει τη ρήξη του ανευρύσματος.

Η χειρουργική θεραπεία (κλασσική η ενδαγγειακη) έχει λόγο για τα ανευρύσματα που έχουν αυξημένο κίνδυνο ρήξης.

Από μελέτες έχει βρεθεί ότι είναι αυτά με μέγεθος 5,5 εκατοστών και πάνω η αυτά που μεγαλώνουν πιο γρήγορα απ το αναμενόμενο μεταξύ δυο τακτικών μετρήσεων, η προκαλούν συμπτώματα, άλγος λόγω πιεστικών φαινομένων στις γύρω δομές

Ασθενής με ανεύρυσμα διαμέτρου 4 έως 5,4 εκ. χρήζει ελέγχου με υπέρηχους κάθε 6 μήνες ενώ για μικρότερα ανευρύσματα χρειάζεται έλεγχος πιο αραιά.

Παράλληλα πρέπει να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση και να διακοπεί το κάπνισμα.

Θεραπευτικές επιλογές

Ανοικτή χειρουργική επέμβαση

Μέσω χειρουργικής τομής στην κοιλιακή χώρα αφαιρείται το ανευρυσματικό κομμάτι της αορτής και αντικαταστάται με μόσχευμα συνθετικό που συρράφεται.

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Ανήκει στις βαριές επεμβάσεις έχοντας θνητότητα έως 5% νούμερο που αυξάνει προοδευτικά αναλόγως τους παράγοντες κινδύνου που συνοδεύουν τον ασθενή (ηλικία, καρδιολογικά-αναπνευστικά προβλήματα).

Απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία, εβδομάδα συνήθως.

Κατά την επέμβαση η και άμεσα μετεγχειρητικά, ακόμη και εν απουσία επιπλοκών, ο ασθενής συχνά απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και μετεγχειρητική νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ενδοαγγειακή αποκατάσταση

Μέσω παρακέντησης στις μηριαίες αρτηρίες αμφω, διέρχονται υλικά προκειμένου να τοποθετηθεί από μέσα, στον αυλο της ανευρυσματικής αορτής ένας νάρθηκας που αποτελείται από συνθετικό υλικό ενισχυμένο με μεταλλικό πλέγμα.

Ανεύρυσμα

Γίνεται στη αγγειογραφική αίθουσα υπό ακτινοσκόπηση , συνήθως υπό περιοχικη αναισθησία.

Είναι σίγουρα λιγότερα τραυματική και έχουμε συνολικά λιγότερη νοσηλεία, χρειάζεται όμως εφόρου ζωής παρακολούθηση με αξονική αγγειογραφία για να ελέγχουμε τη καλή λειτουργία του ενδονάρθηκα.

Δεν είναι όμως όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για την ενδαγγειακη αποκατάσταση καθώς υπάρχουν ανατομικές παραλλαγές που αφορούν τη θέση του ανευρύσματος, τη σχέση με τις εκφυόμενες αρτηρίες από αυτό και την λοιπή φυσιολογική αορτή όπως και την απουσία κατάλληλων δρόμων προκειμένου να φτάσει το μόσχευμα στη θέση που πρέπει και να τοποθετηθεί.

Ο αγγειοχειρούργος έχοντας πλήρη εικόνα του κάθε ασθενή με βάση το ιστορικό, τον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, πρέπει να δώσει τη καλύτερη και ασφαλέστερη θεραπεία προσαρμοσμένη στον ασθενή.