Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Χρησιμοποιούνται ως συντηρητική θεραπεία για τις διάφορα σταδία (βαρύτητα) της φλεβικής ανεπαρκείας γι αυτό υπάρχουν και σε διάφορα μεγέθη, μήκη και βαθμό συμπίεσης.

Ονομάζονται διαβαθμισμένες γιατί είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να εφαρμόζουν διαφορετική πίεση περισσότερη στη περιοχή του αστράγαλου και λιγότερη όσο ανεβαίνουμε προς το μηρό.

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης  Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Οι ελαστικές κάλτσες λειτουργούν εφαρμόζοντας εξωτερική πίεση στις διατεταμένες επαρκούσες φλέβες μειώνοντας έτσι την φλεβική υπέρταση που είναι απόρροια της φλεβικής ανεπαρκείας.

Εφόσον έχει προτιμηθεί η συντηρητική οδός και όχι η αποκατάσταση με λέιζερ η κλασσική χειρουργική, συνίσταται η καθημερινή τους χρήση κατά προτίμηση πριν ο άρρωστος σηκωθεί από το κρεβάτι και καθόλη την δραστηριότητα του, εκτός τις ώρες που παραμένει κλινήρης.

Εκτός της χρόνιας φλεβικής ανεπαρκείας οι κάλτσες συστήνονται επίσης μετεγχειρητικά.

Αναλόγως του προβλήματος και της τεχνικής που ακολουθήθηκε δίνεται και η κατάλληλη σύσταση για το βαθμό και τη χρονική διάρκεια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Για να είναι αποτελεσματικές, οι κάλτσες συμπίεσης πρέπει έχουν σωστό μέγεθος και βαθμό συμπίεσης πράγμα που συστήνει ο αγγειοχειρουργός μετά την ολοκληρωμένη εξέταση που έχει πραγματοποιήσει.